Build and promote local image – “Cserehát Brand” projektpartnerek találkozója

IMG_20210506_141757

Build and promote local image – “Cserehát Brand” projektpartnerek találkozója

2021. május 6-án sor került Cserehát Brand projektpartnerek találkozójára. A Jövő Útja Nonprofit Kft. igazgatója Ing. Julianna Orbán Máté, PhD. és a CCP projektmenedzserei üdvözölték a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem képviselőit doc. Ing. Michal Tkáč, PhD. és doc. Ing. Radoslav Delina, PhD. és megállapodtak a projekt munkafolyamatairól és a projekt megvalósításának lépéseiről.
A Szép Cserehát mikrorégió vidéki terület, ahol a mezőgazdaságnak nagy szerepe van. A mezőgazdaság és a mezőgazdasági termékek remek lehetőséget jelentenek az érintett terület számára, de mégis sok tényező gátolja a vidék fejlődését. A legfőbb problémák, amelyekre a projekt is reagál, a következők:
 • a helyi termelők alacsony versenyképessége
 • a helyi termékek nem megfelelő marketingje, hiányos piaci tevékenység
 • problémák az eladás szervezésében
 • a mezőgazdasági ismeretek visszaesése

A feljebb említett problémákat alapul véve konkrét fejlesztési igényeket és beavatkozásokat sikerült azonosítani. A projekt fő célja az agrárgazdaság fenntarthatóságának, foglalkoztathatóságának és stabilitásának fejlesztése és a helyi agrár termelés, valamint a helyi termelők versenyképességének erősítése.

 1. Új regionális márka létrehozása márkastratégiával együtt
 2. Egy helyi mezőgazdasági tanulmány megvalósítása
 3. Egy a helyi termelőket tartalmazó adatbázis létrehozása, amely feltüntetné a helyi termelés sajátosságait, javasolná, valamint telepítené a kreatív üzleti és fenntarthatósági modellt
 4. Határon átnyúló vásárok, mezőgazdasági események és regionális EXPO szervezése
 5. Internetes alkalmazás létrehozása, amely segítené a helyi termelők és a vásárlók közti kommunikációt

A fent említett tevékenységek a lakosok és a vállalatok számára egyaránt magasabb hozzáférhetőséget, minőségi helyi termékeket míg a helyi termelők számára nagyobb hírnevet jelent majd, ami regionális szinten magasabb gazdasági teljesítményhez vezet. A közös mezőgazdasági események szervezésének köszönhetően a tervben van a TAPE partnerei termékeinek reklámozása, valamint a projekt eredményeinek népszerűsítése a lakosság számára. Az aktív promóciónak és a regionális EXPO-nak köszönhetően még több KKV és egyéni vállalkozó bevonását tervezzük, hogy részesei legyenek a határon átnyúló hálózatnak és megtapasztalják a regionális márka előnyeit.

 1. Helyi agrártanulmány kidolgozása

A tanulmányt külső szolgálatokon keresztül, az adatgyűjtésért és -feldolgozásért felelős belső szakértők együttműködésével dolgozzák ki. A tanulmány a következőkből áll:

 1. A határon átnyúló és helyi termelés gyengeségeinek és lehetőségeinek elemzése az egyes régiókban, beleértve az egyediség jellemzői
 2. A helyi termelési potenciál elemzése és azonosítása
 3. A helyi termékek keresleti potenciáljának elemzése és azonosítása, hangulat- és preferenciaelemzés, beleértve ellátási csatornák lehetőségeit

A tanulmány a webalapú platform következő fejlesztésének, valamint az üzleti és fenntartható modell létrehozásának első lépését jelenti.

 1. Webalapú platform fejlesztése

Az agrárfejlesztési tanulmány alapján egy webalapú platform létrehozása a következő főbb funkciókkal:

 • A regionális agroprodukciós potenciál térképe
 • Webplatform a helyi agrárpiac számára (olyan funkciók, mint: bizalmi jelek, minősítések, kereslet és kínálat összehangolása, gyártástervezési funkciók, rendelési és jelentési rendszer)
 • Helyi termelők nyilvántartása (A termelők és termékek részletes katalógusa, termékek és gyártók profilozása, terepfelmérés, társadalmi és kereskedelmi termelők)
 • A potenciális vásárlók nyilvántartása a terjesztési csatornákon belül (nyilvántartás szállodáknak és éttermeknek)
 1. A regionális élelmiszer-márka fejlesztése

A márka stratégiáját külső szolgáltatások révén alakul ki. A fő gondolat a termék összekapcsolása a kistérséggel, láthatóbbá tétele és minőségük javítása a fogyasztók vonzása érdekében. A márka a helyi polgárok együttműködésével jön létre, amely jellemzi a régiót és a benne élő embereket.

Erre a célra 2 workshopot szerveznek az emberek és szükségleteik jobb megismerése érdekében. A regionális márka stratégia másik funkciója a márka menedzsment rendszer, amely meghatározza a márka használatának feltételeit és annak egyesítésének lehetőségét.